Regisztrációs adó ügyintézés

Depologis Vámügynökség – Törökbálint DEPO

REGISZTRÁCIÓS ADÓ

MI A TEENDŐJE, HA REGISZTRÁLTATNI SZERETNÉ GÉPJÁRMŰVÉT?

Attól függően, hogy Ön magánszemélyként, vagy cégként kívánja regisztrálni gépjárművét, az ügyintézéshez a lentebb felsorolt iratokra, illetve azok másolataira lesz szüksége. A szükséges másolatok birtokában vegye fel a kapcsolatot munkatársunkkal a 06 (23) 334-978, vagy a 06 (30) 2270-333 telefonszámok valamelyikén.

A 2003. évi CX. törvény rendelkezik a gépjármű regisztrációs adó (a szlengben: regadó) fizetési kötelezettségről. Ennek értelmében a Magyarország területére behozott gépjárműveket, vagyis személygépkocsikat, lakóautókat és motorkerékpárokat csak az egyedileg kiszabott regisztrációs adó (regadó) megfizetése után lehet forgalomba helyezni

Gépjármű regisztrációs adó ügyintézése a forgalomba helyezésig

A gépjármű regisztrációs adó ügyintézésében az első lépés, a helyi illetőségű Nemzeti Közlekedési Hatóság felkeresése. A Nemzeti Közlekedési Hatóság a gépjármű átvizsgálása után kiállít egy határozatot, amely kimondja, hogy az adott gépjármű Magyarország területén forgalomba helyezhető. Ez a határozat elengedhetetlen a vámhatósági ügyintézéshez és a regisztrációs adó meghatározásához. Ezek után az okmányirodában igényelt rendszámmal történhet meg a tényleges forgalomba helyezés.

Gépjármű regisztrációs adó ügyintézése a forgalomba helyezésig

A gépjármű regisztrációs adó (regadó) ügyintézéshez, és annak tényleges befizetéséhez, a Nemzeti Közlekedési Hatóság határozata mellett, még a következőkre van szükség:

  • külföldi számla, vagy kétnyelvű adásvételi szerződés (ha az eredeti példány magyar nyelven nem elérhető, hivatalos fordításra van szükség)
  • külföldi forgalmi engedély
  • jármű műszaki adatlap (magyarországi vizsgalap)
  • vámpapír (Európai Unión kívülről érkező autók esetében)
  • VPID szám (Vámhivatal által kiadott azonosítószám, melyet kérésére elintézünk)

GÉPJÁRMŰ REGISZTRÁCIÓS ADÓ (REGADÓ) MÉRTÉKE

A ténylegesen fizetendő gépjármű regisztrációs adó mértékét a vámhatóság állapítja meg.

A regisztrációs adó (regadó) mértéke több kritériumtól is függ, ezek:

  • a személygépkocsi műszaki tulajdonságai
  • annak környezetvédelmi osztályba sorolása
  • az első forgalomba állításának időpontja
  • a gépjármű hengerűrtartalma és az üzemelés fajtája (benzin vagy diesel).
 

GÉPJÁRMŰ REGISZTRÁCIÓS ADÓ, VÁM ÉS ÁFA FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGEK

Meghatározott esetekben a gépjármű regisztrációs adó (regadó) mellé, vám és ÁFA fizetési kötelezettség is társulhat a behozott gépjármű forgalomba helyezésekor. Azoknál a gépjárműveknél, amelyek az Európai Unió területén kívülről származnak, a regisztrációs adón kívül vám és ÁFA fizetési kötelezettség is felmerül. Abban az esetben, ha a gépjárművet az Európai Unió valamelyik tagállamából hozzák be, akkor vámot nem, de regisztrációs adót fizetni kell.

ÁFA fizetési kötelezettség ebben az esetben csak akkor keletkezik, ha a gépjármű újnak számít. (A rendelkezések alapján a 6 hónapnál fiatalabb, vagy a 6000 km-t el nem érő gépjárművek számítanak újnak).